Vrijdag 13 mei 2016 was het zo ver, vol spanning stond iedereen te wachten op de parkeerplaats bij de vereniging. Alle tassen werden in de auto’s geladen, er werd nog even gewacht tot het bestek van Wesley en Justin van der Zwart werd gebracht en toen konden we gaan hoor. Ouders stonden uit te zwaaien en toeterend reden we weg. We gingen op KAMP! 

Het was een fantastisch weekend. Iedereen had zijn beste humeur meegenomen en zat vol energie (de eerste dag dan hè). Bij aankomst op de accommodatie in Drunen zocht iedereen een mooi plekje uit om te slapen en werden er lekkere broodjes knakworst geserveerd. Even allemaal bij elkaar, het kamp was begonnen! Nadat zonsondergang gepasseerd was werden er flessen water gevuld met daarin glow-in-the-dark sticks voor flessenvoetbal!

De nacht van vrijdag op zaterdag was vooral voor de jeugd erg kort. Om 5 uur ’s nachts! was Johan Vliegenthart er klaar mee. Hij liep de kamer van de jeugdleden binnen en maakte even goed duidelijk dat iedereen moest nu echt moest gaan slapen. Met succes, de rust was weer wedergekeerd.
Ondanks de kleine uurtjes slaap stond iedereen de volgende ochtend weer fris en fruitig in de Drunense duinen voor een spelparcours. Er werd fanatiek gestreden en we hebben goed teamwork voorbij zien komen. Een mooi hoogtepunt was het moment dat Jasper Rombach met veel kracht de grote meloen doormidden sloeg tijdens het spel fruitninja. Bonuspunten!

Hierna was het nog niet over met de sportiviteit. We gingen namelijk naar het zwembad! Even relaxen in het warme water en in rubberen banden naar beneden glijden van de waterbaan. Eenmaal weer terug gekomen was het tijd voor een lekkere BBQ verzorgd door de BBQ expert van de vereniging Reinier Vis. Ook een kampvuur met marshmallows mocht natuurlijk niet ontbreken.

Zaterdag begon de dag met het Rijnsoever ruilspel. Ieder team kreeg een tafeltennisballetje mee en moest die proberen te ruilen voor iets met meer waarde. Linda de Best had aangegeven dat ze nog een auto nodig heeft, en met name een Mercedes. Dus, vol enthousiasme gingen de jeugdleden op pad om even een Mercedes te scoren in ruil voor een tafeltennisballetje. Toch bleek het ruilen zo makkelijk nog niet. Sommige teams stonden een uur voor het einde al weer op de stoep.
Uiteindelijk is het ieder team gelukt om iets anders dan een tafeltennisballetje mee naar huis te nemen. Er werd onder andere een blender gescoord. Dat is toch leuk om mee naar huis te nemen!

’s Middags was het weer tijd voor een sportief spelletje. Een uitgebreide variant van het ‘smokkelspel’. Eigenlijk een soort combinatie met levend Stratego. Er waren twee teams. Elke speler kreeg een kaart mee (uit een normaal kaartspel). De kaart moest naar de overkant gesmokkeld worden. Spelers konden elkaar aftikken tijdens het smokkelen. Een speler met een kaart met een hogere waarde versloeg de speler met een kaart met een lagere waarde. Als je verloor moest je al je kaarten inleveren bij je tegenstander.
Hier werd enorm fanatiek gespeeld. De emoties liepen soms erg hoog op en er werden allerlei soorten tactieken uitgespeeld. De zin vol frustratie ‘Michiel Huigen is de hele tijd aan het verdedigen met een Aas’ hoorden we vaak voorbij komen. Tactisch sterk dus! Ook waren er een paar sniekie spelers zoals Bjorn de Klerk die zich langs de uiterste randen van het speelveld verborg om zo ongezien aan de overkant te komen. Slim!
Achteraf was er nog heel wat discussie gaande en was het tijd om weer lekker terug te gaan naar de accommodatie.

Uiteraard was er nog een avond vrij gehouden voor de bonte avond! Want wat is een kamp zonder bonte avond? Iedereen had een stukje voorbereid. Zo had Michiel Huigen een spannende ‘jongens tegen de meisjes show’, Job van Dijk en Jonathan Haasnoot losten met vlekkeloos teamwork samen een Rubik’s Cube op waarbij Arie van der Bent een goede tijdswaarnemer was en wij weten nu (bijna) alles van Fé en Luna door hun ontzettend leuke Fé en Luna quiz.
Ook Wesley en Justin van der Zwart hadden samen met Job van Dijk leuke grappen in petto en Brian van der Nagel had een top voorbereide outfit waardoor wij hem herkenden als ‘Koning Willy’. Paul Hoek had een slimme kaarttruc voorbereid, en hij was zelfs bereid om deze truc met ons te delen. Quintijn Hoogendijk en Jasper Rombach vermaakten ons met een quiz en Niels en Bjorn de Klerk hebben hun toneelkunsten wel laten blijken tijdens hun stukje over het kleine mannetje, waarbij het kleine mannetje wel erg ‘onhandige handen’ had.


De kampleiding had weliswaar geen ‘bonte avond stukje’, maar had wel iets anders in voorbereiding staan, wat uiteindelijk misschien wel het hoogtepunt van het kamp was. De DROPPING. En niet zo maar een dropping. Eerst werd de duistere geschiedenis van Drunen verteld in een spannend verhaal bij het kampvuur. Met deze duistere geschiedenis in het achterhoofd werd iedereen geblinddoekt in een auto naar de droppingsplaats vervoerd. Tijdens de autorit werd er natuurlijk even een extra bochtje hier, en een rotonde 3 keer pakken daar gedaan. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming begonnen sommige kinderen toch wel erg te twijfelen. Want waar moesten ze heen? Het bos in? Echt waar? Ja, echt waar. Dat donkere zwarte pad tussen de bomen door, dat was het pad wat ze moesten gaan bewandelen. Dat is natuurlijk even slikken, maar onze helden en heldinnen zijn gewoon allemaal het bos in gegaan. Met alle gevolgen van dien. Zelfs tranen werden gezien toen de gedropte groep verrast werd door Johan Vliegenthart die vanuit het niets rennend en schreeuwend door de groep stormde. Maar gelukkig kwamen de groepen weer op tijd aan bij het warme kampvuur. Het was een dropping die nooit vergeten zal worden.

Last but not least was er gedurende het hele kamp een spannend woordspel gaande. Iedereen die mee was op kamp kreeg een briefje met een naam en een briefje met een woord. Het doel was om de persoon die op het briefje staat het woord te laten zeggen wat op het andere briefje staat. Als dat was gelukt kreeg je alle briefjes van de speler die af is. Dit spel leidde af en toe tot de gekste gesprekken. Waarom kwam bijvoorbeeld Guus Meeuwis zo vaak ter sprake? De sterspeler in dit spel bleek uiteindelijk Niels de Klerk. Hij had de meeste kaartjes verzameld en won daarmee een ‘lekkere’ prijs.

De laatste dag werd er natuurlijk hard schoongemaakt en opgeruimd en hebben de kinderen nog een speurtocht gedaan door het ontzettend mooie Heusden.
Daarna was het toch echt tijd om afscheid te nemen van Noord-Brabant en vertrokken we weer naar huis. Toch altijd fijn om papa en mama weer te zien en even goed te slapen thuis.

We hebben echt enorm genoten, zowel de kinderen als de kampleiding.
Er zijn zoveel leuke momenten beleefd tijdens dit kampweekend.
Wij als kampleiding kijken er zeker naar uit om het kamp volgend jaar weer te organiseren.